Advies voor mannen die willen afvallenWat is de prevalentie van mannelijke obesitas? Welke effecten heeft het op de mannelijke gezondheid? Wat is een goede strategie voor gewichtsverlies voor mannen? Voedingsdeskundige Anne Collins biedt een aantal antwoorden en biedt specifieke advies over voeding, lichaamsbeweging en levensstijl.

Invoering

Als dieet en gewicht zijn even belangrijk voor de gezondheid en het welzijn als experts geloven, Amerikaanse mannen moeten wijzigingen aan wat ze eten en hoe vaak ze uit te oefenen te maken. Ze zijn te overgewicht en lijden onder jaren van slechte gezondheid, ondanks het feit dat per hoofd van de financiering van de gezondheidszorg is de hoogste in de wereld. De cijfers liegen interessant om te lezen. Ten eerste, een schatting 27,7 procent van de Amerikaanse mannen de leeftijd van 20-74 jaar zwaarlijvig. Ter vergelijking, aan obesitas lijdt 19 procent van de Australische mannen, 12 procent van de Franse mannen en slechts 3,6 procent van de Japanners. Ten tweede, de gemiddelde levensduur van de Amerikaanse mannen is 74,9 jaar (Japan 77,8), waarvan naar schatting met 8 jaar oud leefden in slechte gezondheid (Japan 6.5). Ook belangrijk zijn de negatieve gevolgen voor de gezondheid van de Amerikaanse dieet op mannelijke immigranten uit landen als Japan, die doorgaans ervaren een merkbare stijging van de voeding-gerelateerde ziekten, zoals obesitas en hart- en vaatziekten.

Gevolgen voor de gezondheid van obesitas bij mannen

Overgewicht heeft een aantal nadelige gevolgen voor de gezondheid. De meest ernstige risico's omvatten hypertensie, hart-en vaatziekten, kanker en diabetes, hoewel gewrichtsproblemen en psychosociale problemen ook zeer pijnlijk kan zijn.

Obesitas is een ernstige risicofactor voor hypertensie, die 7 van de 10 obese mannen treft, en ontwikkelt zich als volgt. Naarmate de hoeveelheid vetweefsel in het lichaam toeneemt, wordt het hart gedwongen om meer bloed te pompen door het lichaam om de extra behoefte aan extra zuurstof en voedingsstoffen voldoen. Die aanvullende bloed door de slagaders, het verhoogt de druk op de vaatwanden, hetgeen leidt tot hogere bloeddruk. Hypertensie, die soms als "de stille moordenaar" wordt genoemd, is een belangrijke bijdrage aan hart-en vaatziekten.

Obesitas is ook geclassificeerd als een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten, met bijna 70 procent van de gediagnosticeerde gevallen die zich bij patiƫnten met obesitas. De prevalentie van atherosclerose (verstopping van de slagaders) is 10 keer hoger bij obese mannen in vergelijking met degenen die niet zwaarlijvig. Dit soort van coronaire hartziekte treedt op wanneer vetafzetting ophopen op de wanden van bloedvaten die het hart leveren, waardoor bloedstroom en het risico op een hartaanval.

Hoewel de koppeling niet volledig wordt begrepen, is er een duidelijk verband tussen obesitas bij mannen en een verhoogd risico op colon- en prostaatkanker. Het kan te wijten zijn aan bepaalde eetgewoonten, zoals overconsumptie van rood vlees verbonden met een tekort aan antioxidant-rijke voedingsmiddelen zoals verse groenten en fruit. De prevalentie van prostaatkanker bij Amerikaanse mannen is 18,7 per 100.000, vergeleken met 10,2 in de Japanse mannen.
Obesitas is de belangrijkste oorzaak van type 2 diabetes. Bijna 8 van 10 type 2 diabetici zwaarlijvig. Zelfs milde obesitas verhoogt het risico op diabetes. Gewichtstoename na de leeftijd van 18 is een bijzondere bijdrage. Obesitas is ook nauw verbonden met insulineresistentie, een hoge bloedsuikerspiegel en pre-diabetes.